The-Ultimate-Household-Chore-List-227x100

Schoonmaaktips met azijn die je nog niet kent

Waarom dure merknaam schoonmaakmiddelen kopen als azijn een geweldig alternatief is? Lees hoe je voordeliger, milieuvriendelijk en gemakkelijker kunt schoonmaken!

 
Waarom dure artikelen kopen als het ook goedkoop kan?

Waarom dure merknaam schoonmaakmiddelen kopen als je het met voordelige, zelfgemaakte middelen kan doen? Azijn is bekend om te gebruiken bij het koken, bijvoorbeeld op een salade als dressing, maar azijn is ook geweldig om te gebruiken voor schoonmaken.

 

De schoonmaaktips

Wij hebben 15 fantastische, gemakkelijke schoonmaaktips waarbij enkel azijn wordt gebruikt. En wie heeft er niet een fles azijn in huis? Azijn is niet duur, bevat geen chemische stoffen, dus laat je inspireren hoe je sneller, gemakkelijker én goedkoper kunt schoonmaken.

Toilet

Een schoonmaaktip waarmee zelfs de smerigste wc’s gemakkelijk schoon worden.

Los een aantal bruistabletten voor het reinigen van een kunstgebit op in een kop azijn (250 ml ) en laat dit mengsel een nacht intrekken in de wc. Borstel schoon en je zult zien, geen vieze kringen meer, maar een stralend, frisse toilet.

Douche

Een goedkoop schoonmaakalternatief voor de douche? Gebruik de volgende schoonmaak tip:
vul een plantenspuit fles met 1/3 azijn en 2/3 water en één theelepel vloeibaar afwasmiddel. Spuit hier na iedere douchebeurt de wanden van de douche mee af.

Make-up applicators

Een schoonmaaktip voor het schoonmaken van make-up borstels, wimpertangen en andere make-up artikelen is om ze af te spoelen met een oplossing van water en azijn. Je gebruikt hiervoor een mengsel van evenveel water als azijn.

Potten en pannen

Grootmoeders tip om een aangebrande laag of een vetrand uit een pan te krijgen is om deze in een sop van water en witte azijn een nacht te laten weken. De volgende morgen veeg je de pan schoon met een borstel of eventueel met een schuurspons voor een super schoon resultaat.

Vaatwasser

Vul het vakje voor het vaatwasmiddel met azijn en zet een kommetje met azijn in het bovenste rek en laat het programma op de hete stand lopen. Deze schoonmaak tip is niet alleen voor het reinigen en verfrissen van uw vaatwasmachine maar ook voor het reinigen van de filters en het onderhoud.

Magnetron

Zet een kom water met een scheutje azijn in de magnetron voor 3-5 minuten en veeg daarna de binnenkant gemakkelijk schoon.

Ovenplaat

De tip die je wel eerder had willen weten: reinig je bakplaten door deze in bad te leggen en  een nacht te laten weken in een oplossing van een volle fles azijn en een halve kop (125 ml) vloeibaar afwasmiddel. Daarna afspoelen met water en afvegen. Ga er van uit dat ovens die regelmatig worden gebruikt elke drie maanden moeten worden schoongemaakt en ovens die niet zo vaak worden gebruikt een keer per zes maanden.

Koffiezetapparaat

Om een het koffiezetapparaat te ontkalken, vul je het reservoir met een mengsel van 1/3 witte azijn en 2/3 water en het apparaat dan één keer te laten lopen. Wacht een half uurtje en spoel het apparaat goed schoon door het nog twee keer te laten lopen met alleen water, om een gekke smaak in je koffie te voorkomen.

Wijnglazen

Soms krijgen glazen een dof, grijsachtig laagje. Met deze schoonmaaktip krijgen je je glazen weer glanzend: week de glazen een paar uur  in een oplossing van een beetje azijn en ruim water, was de glazen daarna gewoon af.
 

Gerelateerd artikel: Schoonmaken hoeft niet saai te zijn

Onfris ruikende wasmachines

Voeg een kop witte azijn (250 ml) bij de was voor een frisruikende was.

Wasverzachter

Grootmoeders tip voor een zachte was is om het vakje voor de wasverzachter te vullen met een half kopje witte azijn (125 ml) in plaats van de wasverzachter uit de winkel.

Ramen

Een zelfgemaakte ramenreiniger maak je zo: mix een flinke kop reinigingsalcohol (250 ml) met een kop water (250 ml)  en 1 eetlepel witte azijn.

Huisdierenvlekken

Dé schoonmaaktip voor het verwijderen van vlekken die door een huisdier zijn gemaakt. Begin met de plek goed nat te maken met witte azijn en strooi hier dan wat soda overheen. Laat het een dag drogen en zuig het geheel op met de stofzuiger.

Computers

Een fijne schoonmaaktip voor het toetsenbord is om de toetsen met een in azijn gedoopt wattenstokje af te vegen. Gebruik hier zeker geen spuitfles voor, want dat kan de computer inwendig beschadigen.

Ontdek zelf nog meer schoonmaaktips met azijn

Een milieuvriendelijk schoonmaakmiddel is een mengsel van een kop water (250 ml), 1 eetlepel witte azijn, 1 theelepel soda en 3 druppels vaatwasmiddel. Dit is een prima reiniger om mee schoon te maken zonder schadelijke chemicaliën én voor minder geld.

Azijn is dus een fantastische hulp voor het huishouden, maar er zijn een paar plaatsen waar azijn moet worden vermeden. Azijn kan bijvoorbeeld corrosie veroorzaken op graniet, marmer en steen. En gebruik geen azijn om een smartphone of tabletscreen mee schoon te maken, want het kan de vingerprint laag verwijderen. Mix azijn ook niet met chloor, want dit kan een gevaarlijke giftige damp veroorzaken.
 Vond je dit artikel leuk? We horen graag wat je ervan vond
*

*